Wat is het beste boekhoudprogramma zzp? Top 5 & analyse (2023)

Leestijd: 6 minuten

Een boekhoudprogramma voor ZZP is erg nuttig. Je werkt hard aan je onderneming en daar hoort de boekhouding bij. Uit eigen ervaring kan ik je melden dat online boekhouding als ZZP’er er snel bij in schiet. Toch is het onmisbaar voor iedere ondernemer.

In dit artikel vertel ik je alles over het beste boekhoudprogramma ZZP, laat ik je de handigste boekhoudpakketten zien die het beste bij je passen en handelen we verschillende soorten boekhoudsoftware. Wat is het beste boekhoudprogramma ZZP?

Inhoudsopgave

Top 5 boekhoudprogramma ZZP

Hieronder vind je een kort overzicht met onze beste boekhoudsoftware voor zzp’ers. Verder op deze pagina gaan we dieper in op de specifieke boekhoudpakketten en maken we de vergelijking.

Top 5 boekhoudprogramma’s

 • e-Boekhouden.nl – Voor starters / ZZP & 15 maanden gratis (best getest)
 • Ficsus.nl – Boekhoudpakket voor ZZP’ers
 • MoneyMonk – Boekhouden voor Freelancers & zzp-dienstverleners
 • AFAS SB+ – Slim boekhouden & complete oplossing
 • Visma – Makkelijk onlinen boekhouden voor ZZP’ers

Boekhoudprogramma ZZP vergelijken

Ieder bedrijf is anders. De een zit in de dienstverlening en de ander werkt met een kassasysteem. Hieronder kun je ieder boekhoudprogramma ZZP vergelijken om zo tot hét boekhoudpakket te komen voor jouw onderneming.

Onze top 5 boekhoudprogramma’s voor zzp’ers

We zullen je hier onze top vijf populairste boekhoudpakketten voor zzp’ers verder toelichten. Bekijk vooral de websites van de software mocht je hierna nog vragen hebben, al doen we er alles aan je zo goed mogelijk te helpen met je keuze.

e-Boekhouden ⏎

Voor startende ondernemers is e-Boekhouden een van de beste opties. Het is namelijk tot 15 maanden na inschrijving bij de Kamer van Koophandel helemaal GRATIS. Geen beperkingen in functionaliteit en geen verdere verplichtingen.

(Video) HOE doe je de BOEKHOUDING? | Cursus Boekhouden voor Beginners

 • 15 maanden gratis voor starters
 • Geen beperkingen
 • geen verplichtingen
 • Geen automatische verlenging

Meer informatie & prijs

Ficsus.nl ⏎

Ficsus bestaat sinds 2009 en biedt voor ZZP’ers de juiste oplossing voor online boekhouden. Eenvoudig facturen boeken, belastingaangiftes doen en dat zonder er gespecialiseerde kennis in te hebben. Zo makkelijk en leuk mogelijk is het motto.

 • 35 dagen gratis en vrijblijvend
 • Overal en altijd toegankelijk
 • Maandelijks opzegbaar
 • Onbeperkte mutaties

Meer informatie & prijs

MoneyMonk ⏎

MoneyMonk is een boekhoudprogramma gemaakt in Utrecht en zeer geschikt voor zzp’ers in de dienstverlening. De handige opstartservice zorgt ervoor dat jij direct én op de juiste manier kunt beginnen met je boekhouding. Ze leggen de belangrijkste functies aan je uit en staan altijd klaar voor vragen.

 • Geschikt voor zzp’ers in de dienstverlening
 • Handige opstartservice
 • Goede prijs voor beginners
 • Alle benodigde functionaliteiten

Meer informatie & prijs

AFAS SB+ ⏎

AFAS is een van de grotere bedrijven op deze lijst en ze hebben speciaal voor zzp’ers een boekhoudpakket gemaakt dat compleet is voor ieder soort bedrijf en klaar is voor groei. Automatisch facturen boeken met een robot bespaart je bovendien veel tijd.

 • Totaalpakket
 • AFAS Scanbox (robot)
 • 1500+ aangesloten accountants
 • Geen verborgen kosten voor grootgebruikers

Meer informatie & prijs

Visma ⏎

Het ZZP boekhoudprogramma van Visma is speciaal gemaakt om jou zoveel mogelijk tijd te besparen. Automatisch facturen boeken, een efficiënt facturatieproces en bonnetjes scannen met de GRATIS app. Gekozen door meer dan 160.000 ondernemers en het eerste jaar gratis.

 • Eerste jaar gratis voor starters
 • GRATIS app voor het onderweg
 • 160.000+ andere ondernemers gebruiken het
 • totaalpakket voor zzp’er

Meer informatie & prijs

ZZP boekhoudprogramma kiezen, waar moet je op letten?

Helemaal als beginnende ondernemer of zzp’er is de boekhouding niet de leukste klus. Het kost je veel tijd waarin je geen geld verdient en het kan best veel informatie zijn in het begin. De online boekhouding voor zzp is echter wel heel belangrijk. Je doet er goed aan direct te beginnen en ik zal je precies vertellen waarop je moet letten.

Waarom een boekhoudprogramma zzp gebruiken?

Wat is het beste boekhoudprogramma zzp? Top 5 & analyse (1)
(Video) The White Stripes - Seven Nation Army (Official Music Video)

Je kunt een Excel boekhouding bijhouden, maar uit ervaring kan ik je vertellen dat een online boekhouding als zzp’er veel makkelijker is. Ten eerste omdat je zeker weet dat je niets verkeerd opvoert. Een online boekhoudpakket heeft bepaalde regels die ingebouwd zijn waarvan je niet kunt afwijken. In Excel bestaan die niet.

Het bespaart je daarnaast veel tijd. Geen eigen templates maken, niet handmatig offertes of facturen opstellen en overal beschikken over je boekhouding over het internet en via de boekhoud applicaties.

Het maken van een factuur en het boeken van betaalde facturen zijn de werkzaamheden die je het meest doet. Door dit in boekhoudsoftware voor zzp’ers te doen weet je zeker dat je niets verliest. De facturen zijn altijd terug te vinden en eenvoudig te betalen mocht dat nog moeten gebeuren.

Je bewaart via een boekhoudpakket online altijd het overzicht. Dit verlies je snel als je iedere offerte, factuur en bon in eigen mapjes gaat bewaren. In de software wordt dit per klant opgeslagen en kun je ver in de geschiedenis terugkijken naar oude klussen. In de software vind je talloze factuur sjablonen die je kunt gebruiken.

Wanneer boekhouder nodig als zzp’er?

Begin je net met ondernemen? Dan heb je waarschijnlijk nog geen boekhouder nodig. Die paar facturen die je schrijft kun je zelf nog wel boeken. Voor andere zaken als de kwartaalaangifte en inkomstenbelasting is het wel heel handig om een boekhouder te kunnen raadplegen. Je kunt hier zelf je zzp inkomstenbelasting berekenen.

Persoonlijk heb ik een boekhouder die mijn boekhouding controleert en mij handige tips geeft over eventuele aftrekposten en dat soort dingen. Als zzp’er houd ik mijn online boekhouding zelf bij en laat dit controleren door de boekhouder.

Je kunt er ook voor kiezen om je volledige boekhouding uit te besteden. Hiervoor betaal je meer geld voor een boekhouder, maar het bespaart je ook veel tijd. De keuze is aan jou, maar met de boekhoudpakketten voor ZZP van tegenwoordig weet ik zeker dat je het in het begin prima zelf kunt.

Waarom een boekhouder nodig als zzp’er?

Zoals ik net al aangaf heb je geen boekhouder nodig als zzp’er, maar het kan wel handig zijn. Het boeken van facturen en dergelijke kun je zelf wel. Waar het wel handig voor is zijn de aangiftes die je moet doen en de fiscale regels.

Een boekhouder zou zichzelf in principe snel terug moeten verdienen. Door jou precies te vertellen welke aftrekposten als zzp’er je hebt kun je veel geld besparen. Heb je hier zelf verstand van? Dan is een boekhouder als zzp’er niet nodig.

Welk boekhoudprogramma zzp is het beste?

Je kunt ervan uitgaan dat ieder zzp boekhoudprogramma op deze lijst geschikt is voor je onderneming. De een is iets duurder dan de ander en de ander heeft een paar andere functionaliteiten maar geschikt zijn ze allemaal.

Het beste uit de test komt e-Boekhouden. Dit omdat het alle functies heeft die je wil hebben als (beginnend) ondernemer en omdat het 15 maanden gratis is na de start van je bedrijf. Lees hier meer informatie over dit boekhoudprogramma.

(Video) Run The Jewels - JU$T [ft. Pharrell Williams and Zack de la Rocha] (Lyric Video)

Boekhoudprogramma zzp belastingdienst

Wat is het beste boekhoudprogramma zzp? Top 5 & analyse (2)

Wat is persoonlijk het prettigst vindt aan een boekhoudprogramma is de koppeling met de belastingdienst. Als zzp’er moet je gewoon kwartaal- en jaaraangiftes doen en dit kan vanuit praktisch ieder online boekhoudprogramma met één druk op de knop.

Zo weet je zeker dat je altijd op tijd je aangiftes hebt gedaan en ook betaalt. Dit kan namelijk ook vanuit de software. Geen brieven meer sturen en ontvangen, maar alles digitaal regelen.

Is boekhouden moeilijk als zzp’er?

Nee, boekhouden als zzp’er is niet moeilijk. Daarbij moet ik wel zeggen dat het even inkomen is in het begin. Zo moet je even wennen aan het boeken van je bonnetjes, het schrijven van facturen en het doen van de aangiftes.

Gelukkig wordt het met de boekhoudprogramma’s van tegenwoordig allemaal heel makkelijk gemaakt. Daar zal het niet aan liggen. De discipline om het goed bij te houden is aan jou, al heb je weinig keuze wat dat betreft.

Is online boekhouden zzp eenvoudig?

Zoals ik eerder al aangaf kun je de boekhouding ook op een andere manier bijhouden, zoals Excel. Online boekhouden als zzp’er is naar mijn idee alleen veel makkelijker. Geen bestanden kwijt, alles digitaal inzichtelijk en direct aangifte doen vanuit de software zonder extra handelingen te moeten doen!

Welke functies heb ik nodig om de boekhouding te doen als zzp’er?

De functies die je nodig hebt om een goede boekhouding bij te houden verschillen natuurlijk per ondernemer. In de regel zijn dit de belangrijkste functies:

FacturerenOffertes maken
Inkomende facturen boekenOverzichten genereren
Bonnetjes boekenKwartaal- & jaaraangiftes doen
UrenregistratieBanktransacties kunnen verwerken
VoorraadbeheerKoppeling met kassasysteem
DebiteurenbeheerBTW overzicht (en BTW verleggen)

Hoe lang zit ik aan een boekhoudprogramma vast?

Tegenwoordig zijn eigenlijk alle boekhoudprogramma’s maandelijks opzegbaar. Hierbij moet ik wel zeggen dat het best lastig kan zijn om de boekhouding over te zetten van de ene naar de andere zzp boekhoudsoftware. Doe daarom vooraf goed onderzoek. Hieronder nogmaals onze top 5 beste software.

Top 5 boekhoudprogramma's

 • e-Boekhouden.nl - Voor starters / ZZP & 15 maanden gratis (best getest)
 • Ficsus.nl - Boekhoudpakkeet voor ZZP’ers
 • MoneyMonk - Boekhouden voor Freelancers & zzp-dienstverleners
 • AFAS SB+ - Slim boekhouden & complete oplossing
 • Visma - Makkelijk onlinen boekhouden voor ZZP’ers
(Video) Red Hot Chili Peppers - Around The World [Official Music Video]

De laatste tips

Ontvang iedere week de laatste artikelen in je inbox!

Wat is het beste boekhoudprogramma zzp? Top 5 & analyse (3)

(Video) Red Hot Chili Peppers - Dani California [Official Music Video]

Videos

1. Depeche Mode - Personal Jesus (Live on Letterman)
(Depeche Mode)
2. Waar verdien je het meest mee?
(Marjan Heemskerk - the happy financial)
3. Terugblik webinar Rabobank
(CityLab010)
4. top 10 open AR facturen
(Hollandium)
5. Webinar succesvol starten als zzp'er 8 december 2020
(ikwordzzper)
6. Toto - Africa (Official HD Video)
(TOTO)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edwin Metz

Last Updated: 03/22/2023

Views: 5697

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edwin Metz

Birthday: 1997-04-16

Address: 51593 Leanne Light, Kuphalmouth, DE 50012-5183

Phone: +639107620957

Job: Corporate Banking Technician

Hobby: Reading, scrapbook, role-playing games, Fishing, Fishing, Scuba diving, Beekeeping

Introduction: My name is Edwin Metz, I am a fair, energetic, helpful, brave, outstanding, nice, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.